ABD’nin en elit yazlık bölgelerinden Hamptons’taki 75 Main’in sahibi Zach Erdem, Hürriyet’ten Savaş Özbey’in 16 Nisan tarihli yazısında geçmişi ve yeni discovery+ programı Serving the Hamptons ile ilgili merak edilenleri yanıtladı. 

Savaş Özbey: Erzincan’ın bir köyünde çobanlık yaparken ABD’ye gidiyorsunuz. Zor olmadı mı, masrafı, vizesi?

Zach Erdem: Benim için çok zor bir karardı dağ başından kalkıp New York’a gitmek. Önce Trakya Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Bölümü’nü kazandım. Burada New York’a nasıl gidebileceğim konusunda daha fazla bilgi edindim. Akşamları bir otelde çalışıp New York için dolar biriktiriyordum. Önce pasaportumu çıkardım. Taksim’de bir ajans buldum; dil okulu ayarladılar, vizemi aldım. Arkadaşlardan yardım topladım, uçak bileti param çıktı. Çok az bir miktar da bana kaldı.

Zach Erdem: “Türkiye serviste dünyanın en iyisi”

Savaş Özbey: Önce bir restoranda bulaşıkçı olarak çalışmaya başlıyorsunuz, sonra oranın sahibi oluyorsunuz. Nasıl oluyor bu?

Zach Erdem: 5 aydan fazla evsiz ve işsizdim. 2002’de 75 Main’de bulaşıkçı olarak işe başladım. Çok çalıştım. Patronum çok yaşlı biriydi. Bir gün benim için müdüre diyor ki: “Bu çocuğun saat ücretini iki katına çıkarın, bütün işleri o yapıyor”. Birkaç ay daha çalıştım. Sonra Nello diye bir yer açılıyor diye duydum. Barmen olarak işe alındım. Sonra Nello beni müdür yaptı. Nello’da 7 yıldan fazla çalıştım. Üst kattaki mutfakta kutuların üstünde yatıyordum. İşi, müşterileri öğrendim. Yunan ortak beni kovunca tekrar 75 Main’e gittim. Sahibi artık çok yaşlandığını söyleyince de mekânı almaya karar verdim. Paranın bir kısmını ödedim, kalanı borçlandım.

Zach Erdem: “Türkiye serviste dünyanın en iyisi”

Leonardo DiCaprio’yla birlikte kahve içeriz

Savaş Özbey: Güney Hamptons’ta iki restoranınız, iki gece kulübünüz ve bir oteliniz var. Bu mekânlarda Leonardo DiCaprio, Jennifer Lopez, Justin Bieber, Beyoncé, Jay Z gibi ünlü isimleri ağırlıyorsunuz.

Zach Erdem: 75 Main çok iyi bir konumda. Leonardo (DiCaprio) sadece yemek için gelmez, oturur birlikte çay-kahve içeriz. Joe Biden gelir, kahve içeriz. Sonra gider golf oynar. Geri gelir, öğlen yemeği yeriz. Akşam olur, yine gelir. Başka birçok ünlü gelir. Yemek yer, sonra benim kulüplerde eğleniriz. 75 Main’in dışarıdaki masaları sanki bir film sahnesi gibi. Herkes dışarıda oturmak ister.

 

 

Savaş Özbey: Son olarak discovery+’taki ‘Serving the Hamptons’ programıyla TV yıldızı oldunuz...

Zach Erdem: Program 75 Main’de geçiyor, benim günlük hallerim gösteriliyor. Neler oluyor, restorana kimler geliyor... Evsiz kaldığım o sokaklarda, otobüs duraklarında, Times Meydanı’nda şimdi fotoğrafımı görüyorsunuz. Program Amerika’da gösteriliyor, 5 bölüm. Yakında Türkiye’de de gösterime girecek.

Zach Erdem: “Türkiye serviste dünyanın en iyisi”

Savaş Özbey: Başarı hikâyeniz Nusret’le paralellik gösteriyor. Sizce benzeşen ve ayrılan yönleriniz neler?

Zach Erdem: Nusret de çok başarılı bir arkadaşımız. O da Aşkale’den, ben de... Nusret kendi çabalarıyla bir yerlere geldi, sonra başkalarının yardımıyla büyüdü. Ben kendi başımayım, yatırımcım yok. 

Zach Erdem: “Türkiye serviste dünyanın en iyisi”

75 Main binasını satın aldım

Savaş Özbey: Pandemide neler yaşadınız? Buradaki esnaf çok zor zamanlardan geçti...

Zach Erdem: Pandemide benim işler çok daha arttı. New York’tan herkes Hamptons’a taşındı. İşlerim iki katına çıktı. Pandemi sırasında 75 Main binasını da satın aldım.

Türkiye serviste dünyanın en iyisi

Savaş Özbey: Türkiye’deki yeme-içme dünyası dışarıdan nasıl görünüyor?

Zach Erdem: Ailem orada. Her yıl üç-dört kez gelirim. Türkiye yeme-içme ve serviste çok iyi. Hatta serviste dünyanın en iyisiyiz. Amerika’da bazı kesimler Türkiye’ye çok iyi bakmıyor. Hatta bir arkadaşımla Türkiye’ye gitmeye karar verdik. Uçmadan bir gün önce ikimiz, Rudy Giuliani’yle (eski New York Belediye Başkanı) sohbet ediyorduk. Arkadaşıma Türkiye’ye gitmemesi gerektiğini, güvenli olmadığını söyledi. Geldik, bir hafta kaldık. Dönüşte o arkadaşımız Rudy’yi aradı ve kendisine Türkiye hakkında hiçbir şey bilmediğini söyledi. Foodgod da (Kim Kardashian’ın yakın arkadaşı) önce çok korkuyordu, sonra Türkiye’nin çok büyük destekçisi oldu.

Zach Erdem: “Türkiye serviste dünyanın en iyisi”

Zach Erdem’in restoranı 75 Main’de yaşanan drama dolu olaylar, gizli ilişkiler, kavgalar ve dahası Serving the Hamptons’ta! İlk bölümü hemen izle,

Serving the Hamptons tüm bölümleriyle discovery+’ta, discovery+ BluTV’de.