1. Yoğun bir araştırma yapmanız gerekir.

Lokasyonlar, fiyatlar, ilan tarihleri vb. belirleyici çok fazla unsur vardır. Bunları kategorize edip anlık gelişmeleri yakalamanız gerekir. Tüm bunları yaparken kendinizi öğrencilik yıllarına dönmüş de sınava hazırlanıyormuş gibi hissedebilirsiniz.

ev ararken dikkat edilmesi gerekenler

2. Fiyatlar :(

Araştırmalara başladınız ve tam da aradığınız yeri bulduğunuzu düşünüyorsunuz. İşte o anda, yalnızca sayfayı kaydırıp fiyatını görmeniz hayallerinizin yıkılması için yetecek. Çünkü emlak fiyatlarının sert gerçekliği yüzünüze çarpacak.

ev ararken dikkat edilmesi gerekenler

3. Evleri gezmek için de planlama yapmalısınız.

İlk şoku atlatıp aklınıza yatan değerlendirilecek ilanları belirlediniz ve işlerin artık daha kolay ilerleyeceğine inanıyorsunuz. Umutsuzluğa kapılmamakla birlikte en zorlu kısmın geride kaldığı fikrine çok da aldanmayın! Hangisine ne zaman bakacağınız da ayrı bir planlama işi.  Üstelik sadece sizin uygun olduğunuz aralıklar değil, evi gezdirecek olan kişinin de -ev sahibi veya emlakçı- müsaitlik durumuna göre ortak gün ve saatler belirlemeniz gerek.

ev ararken dikkat edilmesi gerekenler

4. Sıra gezmeye geldiğinde...

Tek tek evleri gezmek bu işe ciddi ölçüde vakit ayırmak anlamına gelir. Evi yalnızca belirli bir lokasyonda bakıyorsanız büyük ölçüde şanslısınız! Fakat yine de çok kolay sayılmaz, semtin tüm sokaklarını turlayacak ve bir yerden sonra ya tamamen yön bulma yetinizi kaybedecek ya da artık ezberlediğinizi fark edeceksiniz. Alan sınırlamanız yoksa sıkı durun, şehir turu sizi bekliyor!

ev ararken dikkat edilmesi gerekenler

5. Sürprizlere hazırlıklı olun.

Karşılaştığınız evler fotoğraftaki ve ilandaki gibi olmayabilir. Metroya 5 değil belki 20 dakika yürümek, fotoğraf çekimleri akşam yapıldığı için bazı odaların aslında hiç de güneş almaması, tam olarak görmeden anlayamayacağınız rutubet sorunları gibi gibi…

ev ararken dikkat edilmesi gerekenler

6. Tüm masrafları göz önünde bulundurun.

Evleri gezip karar verdiniz ve anlaştınız, harika! Bu arada yapacağınız tek masraf evin kira/satın alma bedeli olmayacak, biliyorsunuz değil mi? Özellikle kiralıyorsanız depozito olarak bir veya bazen iki kira bedeli isteniyor. Sahibinden değil emlakçıdan tutuyorsanız bir kira da emlakçıya! Aidatı da baştan öğrenmek ve hesaba katmak lazım tabii... Derken masraflar evin fiyatını katlıyor. Hepsini göz önünde bulundurduğunuza ve buna hazır olduğunuza emin olun.

ev ararken dikkat edilmesi gerekenler

7. Verilen sözler tutulmayabilir, aman dikkat!

Kimi zamansa, birkaç gün içerisinde teslim edileceği söylenen evlerin henüz inşaatı bile başlamamış olabilir…. Yani verilen sözler maalesef her zaman yerine getirilmez.

ev ararken dikkat edilmesi gerekenler

Mahalle uzmanı dendiğinde de adres Mahallenin Ustaları. TLC'nin yepyeni dekorasyon programına dair tüm ayrıntıları buraya tıklayarak takip edebilirsin.