Kendimizi durduramamızın bir nedeni beyaz un ve şeker gibi rafine karbonhidratların doğru kombinasyonunun kullanılmasıdır. Diğeri ise kan şekeri akışı sağlamak için yağ eklenmiş olmalarıdır. Beyninizin ödül merkezini tetikler ve daha fazlasını istemenizi sağlarlar. Nicole Avena, bir çalışmasında, en fazla bağımlılık yapan yiyecekleri belirledi. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, listenin başında işlenmiş gıdalar yer alıyor. 

1. Pizza

Avena, "Pizza ne kadar çok işlenirse o kadar kötü olur" diyor. Mümkünse daha az işlenmiş bir hamur kullanmaya çalışın. Evde yapıyorsanız, karnabahar sağlıklı bir alternatif olacaktır. Üstelik lezzet sırlarını bilirseniz tadı da harika!

yemekkolik

2. Çikolata

Sütlü çikolata çok fazla yağ içerir, bu yüzden bitter olanları yemeye çalışın. İlk başta tatları acı gelebilir. Ancak bir süre sonra alışacaksınız, hatta artık sütlü çikolata çok fazla tatlı gelmeye başlayacak.

yemekkolik

3. Kurabiye

Hazır olanlardan mümkün olduğunca kaçının. En iyisi kendi yaptıklarınız, çünkü malzemeleri kontrol edip şekeri azaltabilirsiniz. Bu çikolata parçacıklı ve cevizli yulaf ezmeli kurabiyeler, mağazadan satın alınandan daha sağlıklı bir seçimdir.

yemekkolik

4. Cips

Diğer çıtır atıştırmalık yiyeceklerle birlikte cipsler de yüksek oranda işlenir. Ayrıca çok tuzludurlar. Bu yüzden sizi gerçekten doyurmazlar ve yemeye devam edersiniz. Daha düşük tuzlu çeşitleri tercih edin.

yemekkolik

5. Dondurma

Avena, küçük porsiyonların önemini vurguluyor ve satın almak yerine gerekirse bir dükkanda dondurma yemeye gitmenizi öneriyor. Böylece; mutfağa gidip dondurucuyu açmaktansa giyinmeniz, arabanıza binmeniz ve onu almak için oraya gitmeniz gerekecek ve yeme olasılığınız azalacak’’ diyor. Daha da iyisi, kendi sağlıklı dondurmanızı yapmak.

yemekkolik

6. Pasta

Avena, bunun için ‘’Maruz kalmayı sınırlama ve hayır demeyi öğrenme meselesi’’ diyor. Bir iş arkadaşının doğum günü pastasını yemediğin için mızıkçılık yapmış olmuyorsun, sadece pastaya aç değilsin.

yemekkolik

7. Patates Kızartması

Makul miktarlarda yenmesi daha kolay olan patates kızartmaları için minimum işleme ve daha az ilave yağ arayın. Hatta, patatesleri kızartmak yerine fırınlayın. Baharatlı tatlı patates dilimlerinin tadına bayılacaksınız, üstelik porsiyon başına sadece 153 kalori!

yemekkolik

8. Hamburger

Çok fazla hamburger yemek sadece belinizi genişletmekle kalmaz, çeşitli sağlık sorunları riskini de artırır. Buradaki olay, yemeğin mümkün olduğunca işlenmiş kısımlarından kurtulmaktır. Daha sağlıklı bir çözüm için ise, evde kendi barbekü hindi burgerinizi yapın.

yemekkolik

9. Kahvaltılık Gevrek

Buradaki ana suçlu şekerdir. Avena, "Etiketlere dikkat edin" diyor. Çevre Çalışma Grubu, porsiyon başına 4 gramdan fazla şeker içermeyen bir marka aramanızı tavsiye ediyor.

yemekkolik

10. Kızarmış Tavuk

Yemeyi bırakmanız gereken şey tavuk değil. Çıtır çıtır, yağlı, tuzlu, derin yağda kızartılmış tavuktan bahsediyoruz. Avena, “Fırında pişirin” diyor. Ya da yemeye devam etme arzusunu bastırmak için kızartılmış kısmı (en azından ilk parçadan sonra) ayırın.

yemekkolik

Bir yemeği takıntılı bir şekilde tüketen yemekkoliklerin hikayesi için buraya tıkla.