Ne zaman yemeliyim?

 

1. Şimdi yersem bir sonraki yemeğe kadar acıkmış olacak mıyım?

Yemek saatlerine çok yakın bir zamanda yemek iştahımızı kapatabilir. Öte yandan kendimizi fazla acıktırmak da aynı oranda yanlıştır çünkü aç olduğumuzda yemeğin tadını çıkaramayız.

Sezgisel Beslenmeyle İlgili Merak Edilenler

 

2. Tatlı yedikten on dakika sonra nasıl hissedeceğim? Daha iyi mi yoksa daha kötü mü? Peki ya bir saat sonra? 

Tatlı yiyip yememe konusunda karar vermekte zorlananlar buraya! Akşam yemeğinde yeterince doyduysanız fazladan bir tatlı iyi bir fikir olmayacaktır. Yemekten on dakika sonra tokluk hissiniz devam ederken yiyeceğiniz tatlı çok yüksek ihtimalle bir saat sonra pişmanlık duymanıza sebep olacaktır. Bu durumlarda tatlıyı başka zamana saklamakta fayda var.

Sezgisel Beslenmeyle İlgili Merak Edilenler

 

3. Sonraya saklarsam bu yemekten daha çok zevk alır mıyım?

Canınız çok istemiyorken yemek yerseniz muhtemelen tadı pek hoşunuza gitmeyecektir. Oysa özellikle tatlıları ve atıştırmalıkları gerçekten canınızın çektiği anlara saklarsanız oldukça keyif alacaksınız.

Sezgisel Beslenmeyle İlgili Merak Edilenler

 

4. Şimdi yemek yemezsem günün geri kalanında üretkenliğim ve ruh halim nasıl etkilenir?

Enerjiye gerçekten ihtiyaç duyulan anlarda öğünleri ve atıştırmalıkları atlamak kişinin dikkatini azaltıp huysuzluğa sebep olabilir. O zaman saldırın demiyoruz tabii, aman dikkat :) Bu anlarda sağlıklı atıştırmalıklar hayat kurtarır.

Sezgisel Beslenmeyle İlgili Merak Edilenler

 

Ne yemeliyim?

 

5. Hem doyurucu hem tatmin edici yemek seçimini nasıl yapabilirim?

Mideyi dolduran ve kişiyi tatmin eden yiyecekler her zaman aynı değildir. Örneğin; sebze yemek tok tutsa da doyumsuzluk hissi yaratabilir. Makarna yemek ise tatmin etmesine karşın sonrasında bedeni yavaşlatabilir. Bu yüzden ağır yiyeceklerle hafif yiyecekleri eşleştirmek gerekir. Böylece hem doyar hem de aradığınız tatmini yakalarsınız.

Sezgisel Beslenmeyle İlgili Merak Edilenler

 

6. Yemeğimin protein, yağ, lif ve karbonhidrat açısından dengeli olması için başka neleri dahil etmem gerekiyor?

Mümkün olduğunca sık aralıklarla farklı yiyecekler seçmemiz gerekir. Gün içinde her öğüne bir protein, karbonhidrat ve sebze kaynağı eklemek gibi. 

Sezgisel beslenme ile ilgili merak edilenler

 

7. Hepsinden yemek istiyorum, nasıl karar vereceğim?

Evdeyken bir yemek seçilir, pişirilir ve yenir. Evdeki her şeyden birkaç ısırık alınmaz! Dışarıdayken ise menüdeki her şey gözünüze ayrı ayrı güzel görünür ve hepsinden sipariş edip tatmak istersiniz. Fakat bu mümkün olmadığından (ki mümkünse çok daha fena!) abartıya kaçmadan en çekici gelen birkaçına karar vermeli ve bunlardan doyana kadar yemelisiniz.

Sezgisel Beslenmeyle İlgili Merak Edilenler

 

8. Vücudumun ihtiyaç duyduğu başka bir şey var mı?

Bunun için son zamanlardaki yeme davranışlarınızdan ve seçimlerinizden faydalanabilirsiniz. Örneğin, et pişirmenin yeni yollarını bulmakta zorlandığınızı ve kendinizi proteinden mahrum bıraktığınızı düşünelim. Bir süre sonra muhtemelen düşük protein alımından dolayı aşırı aç hissedecek ve yeni tariflere göz atma zamanınızın geldiğini anlayacaksınız ya da canınız normalde sevmediğiniz tatlıları çekiyorsa bu karbonhidrat alımınızın azaldığının işareti olabilir.

Sezgisel beslenme ile ilgili merak edilenler

 

9. Vücudum farklı görünseydi aynı seçimi yapar mıydım?

Diyet ve beslenme alışkanlıkları konusuna yönelme fikri genellikle bir özeleştiriden gelir. Kişi, görünüşünü beğenmez ve değiştirmeye karar verir. Ancak hızlı bir değişiklik fikri kulağa cazip gelse de vücudumuz iyi bakılmayı hak ediyor. Üstelik bir noktadan sonra istenen kilo ve görüntüye ulaşılsa dahi hâlâ daha zayıf vücut imajı arzulanabiliyor. Bu yüzden dikkatli olmalı ve kendinize iyi bakmalısınız. Her işin başı sağlık!

Sezgisel Beslenmeyle İlgili Merak Edilenler