1. Gül

Gül, en popüler cilt bakım bitkilerinden birisidir. Gül özü çeşitli cilt tiplerinde kullanılsa da özellikle kuru cildi nemlendirmede oldukça başarılıdır. Sivilcelerle savaş içerisindeyseniz gül yağının antiseptik özelliklerinden faydalanabilirsiniz. Eğer kızarıklarınız varsa yine gül içerisinde bulunan iltihap önleyici özelliği bulunan antienflamatuvarlar sayesinde bunlara da çözüm bulabilirsiniz. Ayrıca yapılan son çalışmalar, gül yağının yaralara da iyi geldiğini bulmuştur.

gül

2. Kişniş

Kişniş yemek cilt sağlığının yanı sıra kolesterol ve sindirim sorunlarına karşı da koruma sağlar. Kişnişin içerisinde serbest radikallerle savaşan bolca antioksidan bulunur. Ayrıca güçlü bir C vitamini deposu olan kişniş, anti bakteriyel ve mantar enfeksiyonlarında kullanılan antifungal özelliklere sahiptir ve akne eğilimli cildi olanlar için iltihabı hafifletmeye yardımcı olur.

gül

3. Defne Yaprağı

Defne yaprakları vücudunuzda bulunan toksinleri gidermenize, yaşlanmanın cildiniz üzerindeki etkilerini en aza indirmeye, bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmaya, iltihabı azaltmaya ve iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olabilir. Bu harika yaprağı ayrıca evde cilt bakım kürlerinde kullanmak üzere toz haline de getirebilirsiniz.

gül

4. Aynısefa

Bu bitki ülkemizde bahçe nergisi, altıncık, ölü çiçeği gibi isimlerle de biliniyor. Çoğunlukla süs bitkisi olarak kullanılsa da birçok faydası mevcut. Evde yetiştirebileceğiniz en kolay ve en şık bitkilerden birisi olan bu bitkinin cildinize de oldukça faydası var. Aynısefa bitkisinin yağı, iltihap önleyici özellikleriyle beraber kaşıntılı cilt rahatsızlıklarını da yatıştırır. Aynı zamanda çok iyi bir antiseptiktir ve kesik, yara, akne yaraları ve diğer cilt rahatsızlıkları için güzel çözümdür.

gül

5. Salatalık

Taze salatalık bol miktarda antioksidan içerir. Kırışıkları gidermede ve güneş hasarını önlemede de oldukça başarılıdır. Aynı zamanda salatalık, iltihapla savaşmaya ve yaşlanmanın etkilerini en aza indirmeye yarayan, cucumerin ve cucurbitacin isimli bileşikler içerir. Dahası var, içeriğinde bulunan C ve K vitaminleri sayesinde göz altında oluşan koyu halkalarla savaşmanıza yardımcı olurken, yine içeriğinde bulunan B5 vitamini sayesinde cildi nemli tutmaya yarıyor. Ayrıca, özündeki silika sayesinde kırışıkları giderici etki yapan salatalığı sabahları yüzünüzü yıkarken her gün kullanmak isteyebilirsiniz.

gül

6. Biberiye

Doğal antiseptik özellikleri sayesinde cildiniz için çok başarılı bir dezenfektandır. İltihap giderici özellikleri, kırılmalardan kaynaklanan kızarıklığı azaltmaya yardımcı olur. Yaşlanma karşıtı olan biberiye, akneye, egzamaya iyi gelirken cilt tonunun eşitlenmesine de yardımcı olur.

gül

7. Lavanta

Lavanta kokusu zihninizi sakinleştirdiği gibi cildi de yatıştırır. Bu mor mucize bitki sayesinde kırışıklara karşı koyabilirsiniz. Lavantanın iltihabı ve kızarıklığı azalttığı, egzama ve sedef hastalığı gibi kaşıntılı cilt sorunlarına da iyi geldiği gözlemlenmiştir. Lavanta yağı cilt tarafından hızlıca emildiği için faydalarını çok kısa sürede görebilirsiniz.

gül

8. Aloe Vera

Aloe vera cilt hastalıkları söz konusu olduğunda ilk akla gelen bitkilerden bir tanesi. Binlerce yıldır kullanılan bu bitki Mısırlılar tarafından “ölümsüzlük bitkisi” olarak isimlendirilmiştir. Güneş yanığınız mı varsa hemen iyileştirmek için sorunlu bölgeye aloe vera jelini sürün. Bu özel bitki, yaraları iyileştirmeye yarayan bir jel üretir ve bu jel, yeni hücrelerin büyümesini hızlandıran iki hormon içerir. Üstelik büyümesi oldukça kolay bu bitkinin iyileştirici etkilerini çok hızlı bir şekilde görebilirsiniz.

gül

9. Nane

Bu kokulu yapraklar cildinizi yenileyebilir ve akne temizleyici özelliği bulunur. Bunu nasıl yapıyor diyecek olursanız eğer, içerisinde doğal bir peeling olan salisilik asit içerir. Nane, enfekte olmuş kaşıntılı cildi yatıştıran kaşıntı önleyici bir bitkidir. Nane ayrıca cilt dokusunu güçlendirmeye ve yağ üretimini azaltmaya yardımcı olabilecek sağlıklı bir A Vitamini deposudur.

gül

10. Adaçayı

Bu Akdeniz bitkisi çeşitli yemeklerde tat verici olarak kullanılsa da tıbbi amaçlar için de kullanımı oldukça yaygındır. Her yaprağında antioksidan bulunur ve bu yaşlanma karşıtı tedaviler için harika bir çözümdür. Yağlı ve akne eğilimle bir cildiniz varsa adaçayı doğal bir kurutucu görevi görerek fazla yağı kurutur ve cildinizi temizler. İçerisinde bulunan A vitamini ve kalsiyum sayesinde hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur ve temiz ve pürüzsüz bir cildiniz olmasını sağlar.

gül

11. Sarı Papatya

Cildinizin daha genç görünmesini mi istiyorsunuz? Papatya, cildinizi daha parlak gösterecek üç bileşik olan alfa-bisabolol, chamazulene ve apigenin ile doludur. Parlak bir cilt için dünyada en çok kullanılan bitkilerden biridir ve tarihi eski Mısırlılara kadar uzanır. Tüm cilt tipleri için uygundur ve iltihabı ve tahrişi azaltıcı özellikleriyle öne çıkıyor. Tüm bu özellikleri sayesinde hassas ciltler için çok uygun bir cilt bakım seçeneği haline geliyor.

gül

12. Kekik

Nane ile akraba olan kekiğin içerisinde bolca fenol vardır bu bileşik akne oluşumunda rolü bulunan bakterilerle savaşma konusunda oldukça ustadır. Ayrıca bir çalışmada, kekiklerin lekeleri tedavi etmek için birçok cilt bakım tedavisinde sert bir peeling bileşeni olarak bulunan Benzoil Peroksitten daha güçlü olduğu bulunmuştur. Antiseptik özellikleri sayesinde evde tonik yapımında da kullanılabilir.

gül

13. Limon Otu (Melisa Otu)

Limon otu, herhangi bir cilt bakım rutinine harika bir katkı sağlar. Güneş hasarlarına karşı koyabilen, cildinizin en iyi şekilde görünmesini ve hissedilmesini sağlayan güçlü antioksidanlarla doludur. Cilt yaralarının iyileşmesini hızlandırır ve akne gibi sorunlara da iyi gelir. Bunların yanı sıra güçlü bir sinek kovucudur. Güneşli bir günde dışarı çıkacaksınız ancak sineklerin size yaklaşmasını istemiyorsanız, bu ottan yaptığınız kür size yardımcı olacaktır.

gül

14. Ekinezya (Kirpi Otu)

Yerli Amerikan kabileleri bu bitkiyi yıllarca soğuk algınlığı, cilt enfeksiyonları, yılan ısırıkları, eklem bacaklı ısırıkları ve iltihaplanmış cilt koşulları da dahil olmak üzere birçok farklı hastalık için kullanmışlardır. Bu bitkinin özü iltihap önleyici olan anti enflamantuvarlardır ve iyileşme sürecini hızlandırır. Cilt lezyonlarında kızarıklığı ve şişliği dindirmede yardımcı rol üstlenir ve cildi serbest radikallere karşı koruyan kolajenleri artırdığı da gözlemlenmiştir.

gül

15. Yeşil Çay Yaprağı

Yeşil çay cilt gençleştirme konusunda ustadır. Direkt olarak tüketirseniz toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Eğer cildinize uygularsanız lekeleri daha hızlı iyileştirir, yara izlerinin kötü görüntüsünü azaltabilir ve iltihabı hafifletir. Yeşil çay ayrıca antioksidanlarla doludur, yaşlanma belirtilerini geciktirmeye ve cilt hasarlarıyla mücadele etmeye yardımcı olur.

gül

16. Meyan Kökü

Meyan kökü, özellikle hassas cilde sahip olanlar için kanıtlanmış bir cilt bakım çözümüdür. Melanin üretimini engelleyen aktif bir bileşik içerir ve bu bileşik renk bozulmalarına ve koyu renk oluşumuna neden olan bir pigmenttir. Meyan kökü ayrıca iltihap önleyici ve antioksidan etkilere sahip olan bileşikler de içerir. Tüm bu özelliklerinin yanı sıra ciltte yağ üretimini kontrol etmeye yardımcı olan güçlü bir akne önleyici olarak da kullanılır.

gül