1. KOVID-19’dan burnumu tuzlu suyla silerek korunabilirim.

Düzenli olarak burnunuzu tuzlu suyla temizlemenin insanları yeni koronavirüsten koruduğuna dair bir kanıt yok. Tuzlu suyun genel soğuk algınlığı şikayeti olan kişileri sadece daha hızlı iyileştirdiği biliniyor. Buna rağmen tuzlu suyla düzenli burun temizliğinin solunum yollarını etkileyen hastalıkları önlendiğine dair bir bulgu yok.

koronavirüs

2. Sarımsak yemek beni koronavirüsten korur.

Sarımsak, mikrop öldürücü etkileri olduğu düşünülen sağlıklı bir gıdadır. Ancak şu anki KOVID-19 salgınından koruma sağladığına dair bilimsel bir kanıt yoktur.

koronavirüs

3. Koronavirüs sadece yaşlılara bulaşıyormuş.

YANLIŞ. Tüm yaştan insanlara yeni koronavirüs bulaşabilir. Yaşlılar, astım, diyabet gibi kronik hastalığı olan kişilerin daha da dikkatli olması gerekir. Dünya Sağlık Örgütü, her yaştan insanın kendisinin doğru bir şekilde korumasını tavsiye ediyor. En önemli ilk adım ise el hijyeni!

koronavirüs

4. Tüm vücudumu alkol ve klorla yıkamak koronavirüsü öldürür.

YANLIŞ. YANLIŞ. YANLIŞ. Tüm vücudunuza alkol ve klor sürmek zaten enfekte olduysanız bünyenizdeki virüsleri öldürmez. Bu kimyasalları tüm vücudunuzda kontrolsüzce kullanmak size tehlikeli derecede zarar verir. Bu maddeleri kontrollü bir şekilde kullanarak yüzeyleri dezenfekte etmekte kullanabilirsiniz.

koronavirüs

5. KOVİD-19 virüsü sıcak ve nemli ortamlarda yayılır.

YANLIŞ. Şu ana kadar elde edilen bulgular sonucu KOVİD-19 tüm alanlarda bulaşıcı etkisini gösterebilir. İklim koşullarından bağımsız olarak yaşadığınız ya da seyahat ettiğiniz bölgelerde kendinizi korumak için önemlerinizi alın. Kendinizi korumanın en iyi yolu sık sık ellerinizi yıkamaktır.

koronavirüs

6. Soğuk hava ve kar yeni koronavirüsü öldürür. Çok sıcak suyla duş almak beni korur.

YANLIŞ. Soğuk hava koşullarının virüsü öldüreceğine dair duyduklarınızı unutun. İnsan vücudunun ısısı dışarıdaki hava koşullarından bağımsız olarak 36,5 ve 37 derece arasında değişir. Çok sıcak suyla duş almak vücudunuzda yanıklar oluşmasına neden olabilir.

koronavirüs

7. Yeni koronavirüs sivrisinek ısırıkları ile de bulaşabilir.

Yanlış. Bugüne kadar bu miti kanıtlayan bir vaka ve kanıt yok. Yeni koronavirüs solunum yollarını etkileyen bir vürüs ve hasta kişinin öksürme, hapşırma vb aksiyonları sonucu etrafa saçtığı damlacıklar üzerinden bulaşmakta.

koronavirüs

8. El kurutucuları Kovid-19 virüsünü öldürür.

Yanlış. El kurutucuları virüsü öldürmez. Yeni koronavirüsten korunmak için – yeniden hatırlatalım- sık sık ellerinizi sabunla yıkayın ya da alkol bazlı bir solüsyonla dezenfekte edin. Ellerinizi yıkadıktan sonra iyice kurulayın.

koronavirüs

9. UV lambaları yeni koronavirüsü öldürür.

YANLIŞ. UV lambaları ellerinizi ya da vücudunuzdaki başka alanları sterilize etmek için kullanılmamalıdır. Buradan çıkan radyasyon cildinize zarar verir.

koronavirüs

10. Zatürre ve grip aşım var. Beni koronavirüsten korur.

YANLIŞ. Yeni ortaya çıkan bu virüsün şu an halihazırda aşılarla tedavisi mümkün değil. Bilim insanları KOVİD-19 için aşı geliştirme çalışmalarına devam ediyor.

koronavirüs