1. Eğlence

Sürekli bir hareket olduğundan insan bazen çılgına dönse de gerçekten çok eğlencelidir. Oyunlar için kişi sayısı her zaman yeterlidir. Komiklikler, danslar, hikayeler, yapılan çeşitli aptallıklar derken kahkaha eksik olmaz. Birlikte gülünür ve eğlenilir. 

2. Çok Renklilik

Çocukların bazısı çok sessizken bazısı gürültücü bazıları mükemmeliyetçi bazıları sanatsal bazıları ise sportiftir. Tüm bu çeşitliliğin bir arada olması ve birbirlerinden etkilenerek ayrı ayrı gelişimi çok büyülüdür.

3. Arkadaşlık

Asla yalnız kalınmaz. Kıkırdamak için yakınlarında her zaman bir sürü arkadaşları vardır. Kendilerini yorgun hissettiklerinde veya canları sıkkın olduğunda onlara sarılabilir ve onlarla konuşarak destek alabilirler. Yan yanayken bazen şikayet etseler de ayrı kaldıklarında birbirlerini özlerler.

4. İş Birliği

İşleri halletmek için birlikte çalışmayı ve sorumluluk almayı öğrenirler. Herkes dahil olduğunda ise işler hızlanır ve kolaylaşır.

5. Paylaşımcılık

Büyük ailelerdeki birçok çocuk, çocukluklarının bir noktasında aynı odayı paylaşır. Bazen kaynağın (bilgisayar vb.) bazen bir alanın bazense yemeğin paylaşılması gerektiği erken yaşlardan itibaren işlendiğinden onlar için hayatın bir gerçeğidir ve gelecekteki etkileşimlerini çoğunlukla olumlu etkiler. Öte yandan bir odayı paylaşmanın çocukların duygusal zeka ve çatışma yönetimi gibi becerilerinin gelişmesine yardımcı olduğunu gösteren çalışmalar var.

6. Birbirinden Öğrenme

Kitap okumaktan kötü şakalara kadar çocuklar birbirine bir sürü şey öğretir ve bunu görmek harika bir histir. Aynı zamanda tüm bu süreçte anne babalar da çocuklarından çok şey öğrenir.

7. Affetmeyi Öğrenme

Elbette bir miktar kardeş rekabeti ve kavgası vardır. Ancak anlaşması oldukça zor olanlar da dahil olmak üzere affetmeyi ve başkalarıyla iyi geçinmeyi öğrenirler.

8. Yetinmeyi Öğrenme

Gerek maddi gerekse zaman zaman manevi sınırlılıktan çocuklar sahip olduklarıyla yetinmeyi ve elindekilerden hoşnut olmayı öğrenirler.

9. Diğerlerini Düşünme

Dünyanın kendilerinin etrafında dönmediğini fark etmişlerdir. Diğerlerini de hesaba katarak hareket ederler, empati yetileri gelişmiştir.

10. Birbirine Destek Olma

Kardeşler sık sık birbirlerini savunurlar. Birisi incinmiş veya dışlanmış hissediyorsa diğeri durumu düzeltmek için girişimde bulunacaktır. Korkmuş veya hasta olanı yatıştırmaya çalışacaklardır. Özellikle en büyük olan küçük kardeşlerini her zaman kollar. Aralarındaki tüm anlaşmazlıklara her zaman birbirlerinin en büyük destekçisidirler.

11. İletişim Becerileri

Evde çok sayıda arkadaşları olduğundan hem olumlu iletişim kurmayı öğrenirler hem de olumsuz iletişim kurma konusunda pek çok deneyim yaşarlar. Olumsuz iletişimler bile onlar için öğrenme fırsatıdır. Örneğin, isim takmanın ve öfke nöbetlerinin genellikle kendi yollarına ulaşmada başarılı olmadıklarını anlarlar ve birden çok kişi ve kişilikle olan çatışmaları çözmeyi öğrenirler.

kalabalık aile

12. Daha Az Endişelenme

Büyük bir aileye sahip olmanın avantajlarından biri de ebeveyn olarak küçük şeyler için daha az endişelenmektir. Deneyimler sayesinde her fırsatta uzman tavsiyesine ihtiyaç duyulmaz. Çocukların beklenilenden daha bağımsız olabileceği ve aslında oldukça dirençli küçük varlıklar oldukları fark edilmiştir. Bunun yanında, birbirlerine desteği ve kimi zaman birer küçük ebeveyn oluşu epey kolaylaştırıcıdır.

kalabalık aile

13. Daha Sabırlı Olma

Ebeveynler de çocukları sayesinde pek çok şey öğrenir ve kendi zayıf yönlerini keşfeder. Özellikle kalabalık ailelerde bunlardan en önemlisi daha sabırlı ve anlayışlı olmayı öğrenmektir.

14. Katlanarak Artan Sevgi

Ebeveynler ilk çocuktan sonra diğerlerini aynı oranda sevebilecek miyim, eşit ölçüde ilgilenebilecek miyim endişesi taşıyabilir. Fakat bunun yersiz olduğunu çabucak anlayacaklardır. Çünkü sevgi miktarı sınırlı değildir, aksine katlanarak artar. Çocukların birbirine duyduğu sevgiyi görmek de paha biçilemez bir histir. Elbette hepsi çok iyi anlaşamasa da sevginin önemli derin bağlantısı her zaman oradadır.

15. Nesillerin Büyümesini İzlemek

Çocukların büyüyüp olgun insanlara dönüşümünü izlemek bir miktar burukluğunun yanında anne babaların en büyük zevklerindendir. Kalabalık ailelerde bu keyif de katlanır. Hele de onların ebeveyn oluşuna tanıklık etmek kelimelerle ifade edilemez.

KALABALIK AİLE YENİ SEZONU İLE TLC'YE DÖNÜYOR. HABERLERİ KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLA. 

kalabalık aile