Bu zamana kadar sizin için en şaşırtıcı vakanız hangisiydi? Durumu içinizi kaldıran herhangi bir hastanız oldu mu?

Aklımda bir vaka var. Sanırım siz onu bu sezon göreceksiniz. Aman tanrım, adı neydi? Adını unuttum ama hastanın omzunda bir parça vardı. Ona omuz yumru parçam derdi. Omzunda bir parça olması burada kullandığımız bir deyim. Anlıyorsunuz değil mi? 

Bu parça neredeyse fazladan, kesilmiş bir kol gibiydi. Omzundan sarkıyordu. Ve oldukça şaşırtıcı bir görüntüsü vardı. Kesinlikle muayenehanenizde sık gördüğünüz bir durum değil. Yani benimkine hiç gelmemişti. Elimizde ileri derecede rinofima, yani burnun fazla büyüdüğü vakalar var. Bunun gibi büyük vakaları kabul ediyorlar. Tanıtımlarda “Daha da büyük vakalar” dememi istiyorlar. Ben de kendi kendime daha büyük vakalar var mı? diye soruyorum. Ve evet, bunlar gerçekten daha büyük vakalar. Her yıl büyümeye de devam ediyorlar. Kendimizi aşmaya devam ediyoruz ve bu korkutucu çünkü işin sonu nereye  varacak bilemiyorum. Her bölüm inanılmaz. Acayip vakalar ve hikayeler var. Bunun bir parçası olabildiğim için çok şanslıyım.

İşte o bölüm:

Sıradaki konumuz “sivilce sıkma bağımlıları”. Sizin bir sivilceniz çıktığında ne yapıyorsunuz? Patlatıyor musunuz? Yoksa bırakıyor musunuz? 

Ben bir cilt hastalıkları doktoruyum. Yani elimin altında tüm malzemeler var. 

Doktor Çıbanım olarak hastalarınızı kabul ederken koca bir sivilcenizin olduğunu hayal edin. Bu çok utanç verici olacağı için bir şeyler yapmam gerekir. En önemli şey yüzeysel hale gelmesini tam olarak beklemek. Arada sırada sivilcelerim çıkıyor ve onları patlatmıyorum ama orada olduklarını görüyorum. Orada olduklarını biliyorum. Derimin altında hissediyorum. Gerçekten kırmızı ve belirginlerse, düşük etkili kortikosteroid enjekte ederim. Bu, cilt doktorları olarak birçok hastamız için ofiste yaptığımız bir şey. Ve bu çoğu zaman sivilcenin ortalama bir gün içinde iyileşmesini sağlar. Ben de genellikle böyle yapıyorum. Ve yüzeysel bir hal alıp, püstül dediğimiz şey haline gelince derinize en az travmayı yaşatarak içeriğini çıkarabilirsiniz. İnsanların anlaması gereken en önemli şey, sivilce derinin altında ne kadar derindeyse kalıcı yara izi yaratma potansiyeli o kadar fazladır. Yani derinin ne kadar derininde olursa, o kadar uğraşmamanız iyi olur. Uğraşmamalısınız çünkü o halde zaten patlatamayacaksınız. Ve sivilce daha da büyüyecek ve sinirlenecek. Yapmanız gereken derinizin yüzeyine gelmesini teşvik etmek. Bunun içinde sıcak kompres yapmanız ve zamana bırakarak, oynamamanız gerekli.

sandra lee

Sivilce patlatma videolarınızın bu kadar popüler olmasını bekliyor muydunuz?

Bu konuda Sırbistan, Polonya, Türkiye ve Finlandiya ile konuşacağımı hiç düşünmezdim. Bu inanılmaz bir şey, değil mi? Ben sadece bir yolculuğa çıktım. Böyle bir konu olduğunu fark ettim ve ne olacağını merak ettim. Bunu izlemekten zevk alan kaç kişi olabilirdi? Bunu nasıl büyütebileceğime odaklandım. Sonra harika bir şey oldu. İnsanların böyle bir şeyi istiyor olması büyüleyici bir durum. Sosyal medya sayesinde daha da fazla takipçim oldu. Takipçi sayısının artma nedeni insanların bazen takıntı, bazen de iğrenmelerinden dolayı büyük reaksiyonlar vermeleriydi. Her şekilde arkadaşlarını etiketlediler ve bu şekilde büyüdü. Yani, bu torunlarıma anlatabileceğim büyüleyici ve eğlenceli bir şey. Popüler kültürün bir parçası olduk, ki aslında bu kendi içinde ilginç bir durum.

sandra lee

Türkiye'de çok fazla hayranınız var. Hiç Türkiye'ye geldiniz mi ya da ziyaret etmeyi düşündünüz mü?

Türkiye'ye gitmeyi isterdim. Türkiye değil biliyorum ama yakın zamanda Afrika'ya gidiyorum. Türkiye'ye de gitmek isterdim. Aslında tüm bu röportajları bizzat yapmak isterdim. Bu harika olurdu. Bunu bir dahaki sefere ayarlamalıyız. 

Gerçekten çok değişik bir deneyim olurdu. Orada hiç bulunmadım. Başka ülkelere gittim ama yanıma gelen insanlar hep İngilizce konuşan insanlardı. Anadili İngilizce olmayan bir ülkeye hiç gitmedim. İlginç bir deneyim olurdu. İnsanlar beni kesinlikle tanıyorlar. Aslında tipimden ziyade sesimi tanıyorlar. Sadece sesimi duydukları için fark edildiğim zamanlar oldu. Büyük bir salon gibi bir yerden bahsediyorum. Ve sonra beni buluyorlar çünkü sanırım sesim çok belirgin. Bu yüzden, başka bir ülkeden birisinin yanıma gelmesi ilginç ve güzel olurdu. Bunu yapmak beni çok heyecanlandırırdı.

sandra lee

Neden bu kadar çok insanın cilt problemlerini görmezden geldiğini ve cilt dokturuna görünmediğini düşünüyorsunuz?

Bence bunun birçok nedeni var. Bence korku, doktor korkusu ve insanların meşgul olması  gibi nedenler var. İnsanlar genellikle meşguller, özellikle Amerika'da. Amerika’da diğer ülkerlerden farklı bir sağlık hizmetimiz var. Ve çoğu zaman, bu gibi durumlar insanlara karşılayabileceklerinden daha pahalıya mal oluyor. Ve hayatlarında meşgul olabilirler. Birden fazla işte çalışıyor olabilirler ve doktora gitmek için zamanları veya durumları olmayabilir. Bence çoğu zaman inkar da oluyor.

Demek istediğim, uğraştığımız şey aslında insanların hayatlarını tehdit etmiyor. Onlarla yaşamınıza devam edebilirsiniz. Eğer gerçekten birisinin hayatını tehdit etseydi, muhtemelen aramızda olmayacaklardı. Ama gelişmeye ve hayatlarına devam ediyorlar ve sonra bu şey bazen bedenlerinde büyümeye devam ediyor. Ben de kendimi bu çılgın iş içinde buluverdim. Kimse ben yapana kadar bu lipomlara ve devasa yumrulara dokunmuyordu ve bu büyük bir sorumluluk anlamına geliyor. 

sandra lee

Benim için en önemli şeylerden birisi insanları beni veya  herhangi birini görmeye gelmekte geciktikleri için kötü hissettirmemek. Kötü hissetmemeleri gerekir çünkü nedenlerini anlayabiliyorum. Birçok insan artık bir şeyin tedavisi için cilt doktorlarını görmeye gidiyor ve ben bununla gerçekten gurur duyuyorum çünkü daha önce tedavi edilebileceğini bile bilmiyorlardı. Opsiyonlarının farkında bile değillerdi. Yalnız olduklarını düşünerek varolan şeyi dünyadan saklayarak yaşıyorlardı. Ve şimdi onlara işe yarayabilecek tedaviler olduğunu göstermeye çalışıyoruz. Tam olarak onların yaşadıklarını yaşayan başka insanlar da var. Bunun bir parçası olmak güzel.

sandra lee

Sizce işinizin en iyi yanı nedir?

İşimin en iyi yanı insanlar, hastalarım. İnsanlar hakkında çok şey öğreniyorsunz. Ve bir cilt doktoru olana kadar işimin bu kısmının ne kadar harika olabileceğinin farkında değildim. İnsanları tanıma şansına erişmek. Sanki markette yabancılarla sırada bekliyorsunuz. Ve sonra önünüzdeki kişi size dönüyor ve onlarla 30 dakika boyunca konuşmak zorunda kalıyorsunuz. Ne hakkında konuşursunuz? Sürekli havadan sudan konuşamazsınız. Onlara sorular sorarsınız ve dünyaları hakkında bilgi almaya çalışırsınız. İnsanlar ve doğaları hakkında da birçok şey öğrenirsiniz. İnsanları nelerin sinirlendirdiği, motive ettiği ve mutlu ettiği her zaman ilgimi çekmiştir.

Ve konuşmaya başlamak için her zaman şöyle sorular sorarım: Hayatınıza geri dönüp baktığınızda, en iyi yılları hangileriydi? Kaç yaşındaydınız? Ve bu bir sohbeti tetikler. İnsanlar hakkında çok şey öğrenirsiniz. Bence bu kendi kişisel hayatınızı gerçekten geliştirir. Hastalarımdan o kadar çok şey öğrendim ki. Emekli olduğumda, emekli olduğunuzda, kesinlikle bir hobinizin olması gerektiğini biliyorum artık. Yapacak bir şeyiniz olmalı. Eğer yoksa ya işe geri dönersiniz ya da sadece çok daha hızlı yaşlanırsınız. Hastalarımdan bu tür küçük şeyler öğrendim. Bana çok şey öğrettiler. En az ders kitaplarım kadar.

sandra lee

Bu sezonun bir parçası olarak hayranlarınız ne beklemeli?

Daha fazla ve daha büyük çıbanlar.  Harika hikayeler. Sıkılmıyorsunuz çünkü her seferinde bir şey daha farklı oluyor. İnsanlar korku filmi izlemek veya lunapark trenine binmek gibi olduğunu söylüyorlar. Programda insanları korkutabilecek, endişe verici şeyler var. Ama sonunda bir çözüm de var. En sonda her şeye değdiğini hissettiğiniz bir tür coşku, mutluluk duygusu var. Kısacası bir yolculuğa çıkmaya hazır olun. Hepsi bu. Kemerlerinizi bağlamanız gerekiyor.

Tıp uzmanlarının sosyal medyada rol oynamasının önemli olduğunu düşünüyor musunuz?

Önemli olduğunu düşünüyor muyum emin değilim ama kalıcı bir şey olduğunu biliyorum. Ve bence yeni genç insanlar arasında böyle bir talep olacağını düşünüyorum. Genç nüfusun yeni doktorlarını bulmak için sosyal medyaya döneceklerini düşünüyorum. Aslında nasıl daha iyi bir cilt doktoru olabileceğinizi öğretiyor. İnsanlarla etkileşime girme şeklinizi, size nasıl tepki verdiklerini gözlemleyip, size nasıl daha iyi bir doktor olabileceğinizi öğreten bir yöntem olarak bakmayı başarırsanız, bence bu harika olur. Ama bu durum bence kalıcı olacak.

Demek istediğim, geçmişte, ilk doktor olduğumda Sarı Sayfalar vardı. Şu bölgenizdeki insanları aramak için kullandığınız rehber. Sonra Google geldi. Tek yapmanız gereken bölgenizdeki birini aramaktı. Ama şimdi sosyal medya var ve insanlar bir doktor olarak sizin kim olduğunuzu, neye benzediğinizi görebilmek için orada yer almanızı bekleyecekler. Ne tür şeyler yaparsınız, ofisiniz nasıl görünür, nasıl konuşursunuz, bütün bunlar. Bence bunu görebilmek isteyecekler.

DOKTOR ÇIBANIM YENİ BÖLÜMLERİ İLE SADECE TLCTV.COM.TR'DE!