Boyun ağrısı toplumda oldukça yaygın görülen bir rahatsızlıktır. Boyun kaslarımız özellikle bilgisayar ve telefonla uğraşırken uygun olmayan postürde uzun süre kalma nedeniyle gerilebilir.

Nadiren boyun ağrısı daha ciddi bir sorunun belirtisi olabilir. Kayropraktik Mehmet Toprak uyarıyor: Boyun ağrınıza omuz, kol veya ellerde uyuşma, güç kaybı ya da ağrı eşlik ederse doktora görünün.

boyun ağrısı

Boyun Ağrısının Belirtileri

-Araç kullanma veya bilgisayar başında çalışma gibi başınızı uzun süre tek bir pozisyonda tutmanızı gerektiren aktivitelerde genellikle kötüleşen ağrı

-Kas gerginliği ve spazmları

-Başınızı hareket ettirme kabiliyetinizde kısıtlanma

-Baş ağrısı

boyun ağrısı

Boyun Ağrısı Nedenleri:

-Kas gerilmeleri: Uygun olmayan postürde saatlerce kalmayla genellikle kaslar gerginleşir. Yatakta kitap okumak veya uykuda diş gıcırdatmak da boyun kaslarını zorlayabilir.

-Dejenerasyonlar: Tıpkı vücudunuzdaki diğer eklemler gibi, boyun eklemleriniz de yaşla birlikte yıpranma eğilimindedir. Osteoartrit, kemikleriniz (omurlar) arasındaki eklem kıkırdak dokularında bozulmaya neden olur. Vücudunuzda daha sonra eklem hareketini etkileyen ve ağrıya neden olan kemik çıkıntıları oluşturabilir.

boyun ağrısı

-Sinir sıkışması: Boyun omurlarındaki fıtıklaşmış diskler veya kemik çıkıntıları, omurilikten dallanan sinirlere baskı yapabilir.

-Yaralanmalar: Arkadan çarpışmayla oluşan araç kazalarında genellikle kafa geriye ve öne doğru sallandığında boynun yumuşak dokuları gerilir ve kırbaç yaralanması (whiplash) oluşur.

boyun ağrısı

-Hastalıklar: Romatoid artrit, menenjit veya kanser gibi bazı hastalıklar boyun ağrısına neden olabilir.

Boyun Ağrıları Nasıl Önlenir?

Çoğu boyun ağrısı, yaşa bağlı aşınma, yıpranma ve kötü postür ile ilişkilidir. Boyun ağrısını önlemek için başınızı omurganızın üzerinde ortalayın. Gün içerisinde bazı basit önerileri uygulayarak boyun ağrısı gelişme riskini azaltabilirsiniz:

boyun ağrısı

-İyi postüre dikkat edin. Ayakta ve otururken, omuzlarınızın kalçalarınızın üzerinde düz bir çizgide olduğundan ve kulaklarınızın doğrudan omuzlarınızın üzerinde olduğundan emin olun.

-Sık sık ara verin. Uzun seyahatlerde ve bilgisayar başındayken, mümkünse her yarım saatte bir ayağa kalkıp bir iki dakika hareket edin, boynunuzu ve omuzlarınızı gerin.

boyun ağrısı

-Masa, sandalye ve bilgisayarınızı monitör göz hizasında olacak şekilde ayarlayın. Dizler ve kalçalar 90 derece olmalıdır. Sandalyenizin kolçakları ile kollarınızı destekleyin, bel çukurunuzu dolduracak bir yastık kullanın.

-Konuşurken telefonu kulağınızla omzunuzun arasına sıkıştırmayın. Bunun yerine bir kulaklık veya hoparlör kullanın. Özellikle çok mesaj gönderenlerde “mesaj boynu” (text neck) denilen rahatsızlık gelişebiliyor o nedenle mümkün olduğunca yazmak yerine sesli mesaj göndermeyi deneyin.

boyun ağrısı

-Sigara içiyorsanız, bırakmaya çalışın. Sigara içmek boyun ağrısı gelişme riskini artırır.

-Omzunuzun üzerinde özellikle tek taraftan askılı ağır çantaları taşımaktan kaçının. Ağırlık boynunuzu zorlayabilir.

Boyun ağrısı için yastık seçimi

-İyi bir pozisyonda uyuyun. Başınız ve boynunuz vücudunuzla aynı hizada olmalıdır. Yan yatarken boyun omuz mesafesini tam dolduracak, sırtüstü yatarken de boyun kavisinizi destekleyecek şekilde yastık kullanın. Omurga sağlığı açısında yüzüstü uyumayı çok önermiyoruz, boynun bir tarafa dönük vaziyette uzun süre kalmasıyla boyun eklemleri incinebiliyor. Fakat yüzüstü yatma alışkanlığınız varsa ya ince bir yastık kullanın ya da yastıksız uyuyun.

boyun ağrısı

-Kas zayıflığına bağlı boyun ağrılarında ağrı sınırında yapılan izometrik (hareket açığa çıkmadan) güçlendirme egzersizleri ve germe egzersizleri de oldukça yararlıdır. Egzersiz yaparken ağrınızın artması durumunda egzersizi bırakın.

-Ayrıca halk arasında kulunç olarak tabir edilen boyun omuz kavşağındaki kas gruplarında oluşan gergin kas bandı nodüllerine (tetik noktalara) yönelik tenis topu egzersizi de kasları gevşetmede oldukça etkilidir. İşte tam da bunun için harika bir video burada seni bekliyor:

-Tam olarak hangi egzersizlerin sizin için en ideali olduğunu doktorunuza ve fizyoterapistinize danışabilirsiniz.

boyun ağrısı

Boyun Ağrınız Varsa Ne Zaman Doktora Görünmelisiniz?

Aşağıdaki belirtileri içeren bir boyun ağrınız varsa bir doktora görünün:

-Şiddetliyse

-Hiç rahatlamadan birkaç günden uzun süre devam ederse

-Kollara veya bacaklara yayılıyorsa

-Baş ağrısı, uyuşma, halsizlik veya karıncalanma eşlik ediyorsa

-Çoğu boyun ağrısı ev önerilerini uygulama ile yavaş yavaş iyileşir. Zamanla ağrı azalmazsa doktorunuza görünün.

-Motorlu taşıt kazası, dalış kazası veya düşme gibi bir yaralanma nedeniyle şiddetli boyun ağrısı meydana gelirse acil müracaat edin.

boyun ağrısı

BOYUN AĞRILARINA ÖZEL EGZERSİZ:

BOYUN AĞRISINI ENGELLEMEK İÇİN BİLGİSAYAR BAŞINDA DOĞRU OTURUŞ:

Uzman Fizyoterapist ve Kayropraktik Uzmanı Mehmet Toprak kimdir?

İstanbul Bilim Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünden mezun olduktan sonra Bahçeşehir Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünden Yüksek Lisansını tamamlamıştır. Şu an aynı üniversitede öğretim görevlisi olarak da çalışmaktadır. Boyun kaynaklı baş ağrıları üzerine doktora çalışmalarına devam etmektedir. Kayropraktik biliminin ülkemizde akademik düzeyde eğitiminin başlatılmasının öncülerinden olmuştur.  Ayrıca @kayropraktik kullanıcı adı ile yüzbinlerce insanın omurga sağlığı hakkında farkındalığını arttıracak sosyal medya içerikleri de üretmektedir. Özel bir hastanede Fizyoterapi ve Kayropraktik kliniğinin kurucusu olarak halen görev almaktadır. Bilimsel dergilerde akademik çalışmaları yayınlanmaktadır.