Projelere yaklaşımını, tasarım felsefeni ve tasarım sürecini anlatır mısın biraz bize?

Öncelikle kimin için tasarlanacaksa onunla görüşüp isteklerini, neleri sevdiğin en çok neye değer verdiklerini belirlerim. Ardından yaşam tarzından yola çıkarak hem görsel olarak hem de fonksiyonel olarak hayatını kolaylaştırmaya yönelik çizim ve planları karalarım. Bir gün ara verip kafamda yer etmesine izin verir, ertesi gün ise fikirlerimi topladığım bir dosyayla tekrar kendisiyle görüşürüm. Onayı aldıktan sonra renkler, şekiller ve dokular hepsi çizime dökülür. En son bu yaşam alanını ufak tasarımlarla özelleştiririm.

Projelerde en çok karşı çıktığın şey nedir?

Mimar ve mühendislerin anlamsız kolon kirişleri. Hep söylerim bu projeleri çizerken bir iç mimar danışmanlığı ile çizilse keşke diye. Bir de her duvarı her alanın kullanılmaması. Aslında bu projelerde şurası daha değerli denerek ayırmamalı her köşeyi güzelleştirebilmeliyiz.

Kentsel dönüşüm kapsamında yeni evlerin hepsi artık çok küçük. Bu durumun iç mimarlığa etkisi nasıl oldu?

Hatta bunu programımızın bir bölümünde göreceksiniz sığamıyoruz. 4 kişilik bir aileye 15 metrekare salon yapıyorlar. Tabii sığdırmakta zorluk çekiyoruz. Seçimler azalıyor konfor düşüyor. Küçük alanların dekore edilmesi konusunda açık renklere gitmekte fayda var. Daha büyük ve daha geniş gösterir. Hatta bir duvarına ayna kaplamak mekanı iki katına çıkarır. Yer kazanmak için yemek masasını yuvarlak kullanmak önemli bir çözüm olur. Olmazsa olmaz davrandığımız bir üçlü bir ikili koltuk fikrinden vazgeçmemiz gerekiyor. Bir üçlü veya ikili yanında berjer kullanmak daha yararlı olacaktır.

Koltuk

Sence bir salonun olmazsa olmazları nelerdir?

Yemek masası, TV ünitesi ve koltuk ilk akla gelenler arasında... Bu iki kısmı ikiye ayırdıktan sonra salonun metrekaresine göre bir dresuar veya kaşıklık dediğimiz konsol olmalı. Orta sehpa ve ufak sabit koltuk kenarları minik sehpalar başta gelir. Sonrasında ev müsait ise kitaplara değer veriliyorsa kitaplık ya da onun yerine duvar aksesuarları kullanılabilir. Tabii bunları destekleyen aksesuarlar unutulmamalı. Çok fazla eşya yerine bazı şeylerden feragat edip temel ihtiyaçlar yerleştirilmeli. Biraz kişinin kullanımı ve öncelik sırasına göre değişir.

Koltuk

Sence başarılı bir iç mimar projesinin olmazsa olmazları nelerdir?

Malzeme bilgisi iyi olan bir iç mimar hayal ettiği her şeyi yapar. Her yaşam alanının giriş gelişme sonucu olur. Tasarım başlar onu mekanda hissedersiniz. Sonrasında içinde yaşarsınız ve sonuca bağlanır. 

Çocuk odasının renkleri nasıl olmalıdır?

Pembe ve mavi hariç tüm renkleri kullanmalıyız. Cinsiyetçilikle renklere göre oturtulan bebek odaları pek hoşuma gitmiyor. Yeşil gri gibi pastel tüm tonlar kullanılabilir.

Bazı alıştığımız renkler var. Toplum olarak kız ise pembe erkek ise mavi... Bunu biraz olsun programımızda da kırmaya çalıştık. Pudra ile su yeşili, gri ile bej, kahve ile kiremit rengi gibi kombinasyonlar yapabilmek mümkün. Bu tüm renkleri beyaz tonda ev tekstili ile destekledikten sonra birçok canlı renk ufak aksesuarlarla süsleyebilirsiniz o zaman göze batmaz. Öbür türlü cesur renkleri büyük tasarım içinde kullanırsanız göz yorar ve çabuk sıkılırsınız. 

Çocuk odası bölümü için ?

Son zamanlarda koyu tonlar çok fazla kullanılıyor, sence bu günlük hayatımızı nasıl etkiliyor?

Bazı alanlarda koyu tonlar güzel olabilir fakat eve geldiğimizde o kentin betonundan kalabalıklığından karmaşasından kurtulmak için bence evlerde ferah renkler kullanılmasından yanayım.

Yatak odası için ilham arayanlara ?


 

Endüstriyel ürün tasarımları da yapıyorsunuz, örneğin bir bebek odasında daha geometrik mi yoksa daha oval ürünler mi tercih etmeliyiz?

Uygulayacağınız konsepte göre değişkenlik sağlar. Geometrik hatları da severim, yerleşimi çok daha rahat olur. Oval ve yuvarlaklarla yapacağınız oda biraz yerleşim konusunda sıkıntı yaşatabilir. Bazı parçaların oval olup çoğu parçaların keskin hatlara sahip olmasından yanayım.

oda

Mimar adayları için eğitim ve kariyer hayatını paylaşır mısın bizimle biraz?

Üniversiteyi bitirdikten sonra 5 yıl ofis projeleri çizdim sonra işin saha kısmını öğrenmek isteyip şantiye alanında 4 yıl kadar şantiye şefliği yaptım. Ardından Instagram hayatım başladı. Orada ise markaları temsil edip içerik üretmeye başladım. Görsel gözüm ve sosyal medyadan iyi anlamam sonucunda iç mimar influencer adı altında tanınmaya başladım.

oda

Bulunduğun noktadan bakınca Türkiye’de üretilen mimari projeleri nasıl değerlendiriyorsun?

İşinde çok başarılı olan arkadaşlar var başarısız olanlar da var ama bunun değerlendirmesi bana düşmez. Benim projelerimi de beğenmeyenler vardır. Mimari proje yorumlaması aslında çok göreceli bir kavram. Bu soruyu yanıtlamam pek doğru olmaz.

 

Senin için mimarlık ne ifade ediyor?

Bir sanat ve onun içinde yaşamak mekanın içine girdiğiniz zaman insanı mutlu eden varlığıyla gülümseten bir yapılar zinciri.