Ada Lovelace, Matematikçi - 10 Aralık 1815 – 27 Kasım 1852

Lovelace, modern bilgisayarlar icat edilmeden çok önce ilk bilgisayar programcısı olarak kabul edilmiştir. Charles Babbage ile birlikte analitik motor ile ilgili yaptığı araştırmaları ve notları, ilk bilgisayar algoritması olarak kabul edilir.

ada lovelace

Marie Curie, Fizikçi ve Kimyager - 7 Kasım 1867- 4 Temmuz 1934

Curie'nin birçok başarısının başında, radyoaktiviteyi keşfetmek ve I.Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir mobil X-ışını ünitesi icat etmek yer alıyor . Kocası Pierre ile Curie, radyoaktif element olan polonyum ve radyumu keşfettiler. Ayrıca radyoaktif izotopları izole etmek için teknikler geliştirdiler. 1903'te Curie, Nobel Ödülü kazanan ilk kadın oldu. Fizikteki ilk galibiyetinden sonra, daha sonra kimya dalında da bir ödül kazandı ve bu onu iki kez ödül alan ilk kişi yaptı.

ada lovelace

Janaki Ammal, Botanist - 4 Kasım 1897-7 Şubat 1984

Hindistan'ın ilk kadın bitki bilimcisi olan Ammal, bugün hala yetiştirilen birçok melez türler geliştirmiştir. Ayrıca Hindistan'ın biyolojik çeşitliliğinin korunmasını savunmuştur.

bilim kadınları

Chien-Shiung Wu, Fizikçi - 31 Mayıs 1912 – 16 Şubat 1997

Wu, Enrico Fermi'nin radyoaktif beta bozunması teorisini doğrulayan ve daha sonra iyileştiren ilk bilim insanıydı. Ayrıca fizikteki dönüşüm çarpanı veya parite teorisi olarak bilinen teoriyi altüst eden "Wu deneyi" ile tanınır. Bu deney, Wu'nun çalışmadaki önemli rolü göz ardı edilerek, erkek meslektaşlarına bir Nobel Ödülü kazandırmıştır.

bilim kadınları

Katherine Johnson, Matematikçi - 26 Ağustos 1918 – 24 Şubat  2020

Johnson'ın, bir NASA çalışanı olarak yörünge mekaniği ile ilgili hesaplamalarının, Amerikalıların ilk kez uzay gitmelerinde önemli bir rolü vardı. Johnson, hikayesi Gizli Sayılar filminde işlendikten sonra ünlü oldu.

bilim kadınları

Rosalind Franklin, Kimyager - 25 Temmuz 1920- 16 Nisan 1958

Franklin, DNA'nın çift sarmal yapısını keşfetmedeki devrim niteliğindeki çalışmaları ile tanınır. Vefatından 4 yıl sonra erkek meslektaşları 1962'de Nobel Ödülü aldılar. Bazıları, Franklin’in yaşasa bile komite tarafından ödüle layık görülmeyeceğine inanıyor.

bilim kadınları

Vera Rubin, Astronom- 23 Temmuz 1928 – 25 Aralık 2016

Rubin, evrenimizi bir arada tutan karanlık maddenin varlığını keşfetmiştir. Buluşları, 20. yüzyılın en önemli keşiflerinden biri olarak kabul ediliyor. Birçok insan çalışmalarının Nobel Ödülüne layık olduğunu düşünüyor.

bilim kadınları 

Gladys West, Matematikçi - 1930-

West'in Dünya'nın şeklinin matematiksel modellemesini geliştirmesindeki çalışmaları GPS teknolojisinin temelini oluşturmuştur. 2018'de, hava kuvvetleri uzay komutanlığının en yüksek onurlarından biri olan ABD Hava Kuvvetleri Uzay Komutanlığı’nda işe alındı.

bilim kadınları

Flossie Wong-Staal, Virolog ve Moleküler Biyolog - 1946-2020

Wong-Staal, HIV'i klonlayan ve virüsün gen haritasını oluşturan ilk bilim insanıdır ve bu virüs için bir test yapılmasına yardımcı olmuştur.

bilim kadınları

Jennifer Doudna, Biyokimyager – 19 Şubat 1964

Doudna, bilim dünyasında heyecan yaratan bir genom düzenleme aracı olan CRISPR'nin birincil geliştiricilerinden biridir. Devrim niteliğinde olan CRISPR’ın hastalıklar için bir son olacağı umuluyor.

bilim kadınları