Bağışıklık sistemimizin görevi hepimizin bildiği gibi vücuda giren zararlı maddeleri tanıyıp onlarla savaşmaktır. Bu ancak öyle sanıldığı gibi kolay olmadığı gibi çok da karmaşık bir sistemdir.

Örneğin, nezle, grip gibi hastalıklar geçirdiğinizde ateşinizin artmasının nedeni yüksek çoğunlukla bağışıklık sisteminin yeni gelen düşmanlarla savaşmak için daha uygun bir ortam hazırlamasıdır. Biz de vücudumuzu bazı yiyeceklerle besleyerek bağışıklık sistemimizin daha güçlü olmasına yardımcı olabiliriz.

Özellikle dünyada daha önce eşi görülmemiş derecede bir etki yaratan pandemi sürecinde bizi koruyacak en önemli yapılardan bir tanesi de bağışıklık sistemiz. İmmün sistemi güçlendiren etkili gıdalara geçmeden önce hatırlatmakta fayda var, genel olarak sağlıklı bir yaşam sürmek çok önemli. Düzenli uyumak bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlarken, sigara ve alkol tüketimi sistemin daha sorunlu çalışmasına yol açıyor. Bu hayatta en önemli şeyin sağlık olduğunu da hatırlatarak, bizi virüslere karşı daha güçlü yapacak yiyeceklere geçebiliriz.

Narenciye

Hepimizin kışın hasta olduğumuzda ilk yediğimiz meyvelerdendir. Ancak burada yanlış yaptığımız davranış şekli, hasta olduktan sonra narenciye tüketmek. Hasta olduktan sonra da tüketebilirsiniz tabii ancak etkili olması için günlük C vitamini almak çok daha verimli olacaktır. Çünkü C vitaminini vücudumuz üretmez, ancak yediğimiz ürünlerden alabiliriz. Yetişkinlerin günlük alması önerilen miktar kadınlar için 75 mg, erkekler için ise 90 mg.

narenciye

Kırmızı dolmalık biber

En fazla C vitamininin turunçgillerde olduğunu düşünenlerden misiniz? Birçok kişinin düşündüğünün aksine en fazla C vitamini, portakaldan (45 mg) neredeyse 3 kat daha fazla oranda kırmızı biberde (127 mg) bulunur. C vitamini bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin yanı sıra cildinizi korumaya yardımcı olan önemli bir etkendir. Ayrıca vücudumuzun A vitaminine dönüştürdüğü beta karoten konusunda zengin olan kırmızı biber, gözlerimizi ve cildimizi sağlıklı tutmaya yardımcı olur.

narenciye

Brokoli

Brokoli kendi içinde adeta küçük bir vitamin ve mineral deposudur. İçeriğinde A, C ve E vitaminin yanı sıra, birçok antioksidan ve lif de içeren brokoli, tabağınıza koyabileceğiniz en sağlıklı sebzelerden biridir.

Brokoliden en fazla faydayı almak istiyorsanız onu olabildiğince az pişirin ya da mümkünse hiç pişirmeyin. Eğer pişirmeniz gerekiyorsa da buharda pişirebilirsiniz. Güvenilir kaynaklara göre içindeki besin kaynaklarının korumanın en iyi yolu buharda pişirmek.

narenciye

Sarımsak

 Sarımsak dünyadaki nerdeyse her mutfakta bulunur. Yiyeceklere bir tutam eklemek sağlığımız için bir zorunluluk gibidir. İlk medeniyetlerden beri insan sağlığına iyi geldiği kabul edilen sarımsak neredeyse her derde deva. Faydalarını saymakla bitmez ancak hızlıca şunları söyleyebiliriz; bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuttaki toksinleri temizler, kan şekerini dengelemeye yardımcı olur, arterlerin sertleşmesini yavaşlatır, yüksek enerjiye sahip olduklarından kronik yorgunluğa fayda sağlar, içeriğinde bulunan E vitamini sayesinde cilde ve saçlara iyi gelir. Bunların yanı sıra daha birçok faydası daha olan sarımsağı sürekli tüketmekte büyük fayda var!

narenciye

Zencefil

Zencefil yine hastalık sırasında birçok kişinin başvurduğu bir başka gıdadır. Zencefil, boğaz ağrısına, iltihaplanma ve bulantılara iyi gelir. Birçok tatlıda kullanılsa da içeriğinde bulunun kapsaisin maddesinin mide sorunlarından mutluluk hormonu salgılamasına kadar birçok faydası vardır. Zencefil ayrıca ağrı kesici etkisi olduğu gibi, kolesterol düşürücü etkilere de sahiptir.

narenciye

Ispanak

Ispanak sadece C vitamini açısından zengin olduğu için değil, bağışıklık sisteminizin enfeksiyonla mücadele yeteneğini artıran bolca antioksidan ve beta karoten ile dolu bir gıda olduğu için listemizde yer alıyor.

Brokoli gibi ıspanak da mümkün olduğunca az pişirildiğinde içeriğinde besinleri koruyarak en fazla faydayı sağlar. Bunun yanı sıra hafif pişmiş gıdalar A vitamininin emilimini kolaylaştırır ve bir organik asit olan oksalik asitten arınmasını sağlar.

narenciye

Yoğurt

Yoğurt, Türk mutfağından çıkıp dünyaya yayılmış, besin değeri çok yüksek gıdaların başında gelir. Yoğurt alırken aromalı ya da meyveli olanlardan kaçınıp mümkün olan en doğal yoğurdu almaya çalışın. Dilerseniz evde sade yoğurdu taze meyvelerle ya da balla karıştırıp yiyebilirsiniz. Yoğurt harika bir D vitamini kaynağıdır. Bu vitamin bağışıklık sistemimize yardımcı olur ve vücudumuzun doğal savunmasını artırır. Bunların yanı sıra yine başka birçok faydası vardır. İçeriğinde bolca kalsiyum, potasyum, fosfor, iyot, çinko ve A, E ve B vitaminleri de bulunan yoğurt, gastrointestinel (mide, bağırsak) rahatsızlıklara, hipertansiyona yol açan kötü kolesterol ve kalp-damar hastalıklarına karşı da sizi koruyan etkili bir besindir.

narenciye

Badem

Soğuk algınlığı ile mücadele söz konusu olduğunda, E vitamini ne yazık ki C vitamini kadar önemsenmiyor. Badem içerisinde bolca bulunan bu güçlü antioksidan sağlıklı bir bağışık sisteminin anahtarlarından biridir.

Yağda çözünen bir vitamin olan E vitamini yetişkinlerin günlük 15 mg tüketmesi gerekir. Yaklaşık yarım bardak badem günlük E vitamini ihtiyacımızın tamamını karşılar.

narenciye

Ay Çekirdeği

Ayçiçeği tohumları fosfor, magnezyum ve B-6 ve E vitaminleri de dahil olmaz üzere bolca besinle doludur. E vitamini bağışıklık sisteminin düzenlenmesi ve korunmasında oldukça önemlidir. Ayrıca avokado ve koyu yapraklı yeşilliklerde de bolca E vitamini bulunur.

Ay çekirdekleri selenyum bakımından da oldukça zengindir. Bu maddenin çoğunlukla hayvanlar üzerinde yapılan çeşitli çalışmalar sonuncunda domuz gribi (H1N1) gibi viral enfeksiyonlarla mücadele için işe yaradığı görülmüştür.

narenciye

Zerdeçal

Zerdeçal köri sosu içinde bulunan bir baharat olarak biliyor olabilirsiniz. Bu parlak sarı acı baharat hem osteoartrit (kiraçlenme) hem de romatiod artrit (eklem rahatsızlıkları) tedavisinde bir iltihap sökücü olarak yıllardır kullanılıyor. Güvenilir kaynaklara göre zerdeçal, egzersize bağlı kas hasarlarını gidermede de yardımcı oluyor. Ayrıca zerdeçal, bir bağışıklık güçlendirici ve antiviral olarak da görev yapar.

narenciye

Yeşil Çay

Hem yeşil hem siyah çay çok güçlü bir antioksidan olan flavonoidlerle doludur. Yeşil çayda buna ek olarak EGCG adı verilen antioksidan da bulunur. Bu antioksidan yapılan çalışmalara göre bağışıklık direncini artırdığı gözlemlenmiştir. Aslında siyah çayda da bulunan bu antioksidan madde, siyah çayın geçirdiği fermantasyon sonucu neredeyse çoğunu kaybeder. Yeşil çayda bu süreç olmadığından EGCG içerisinde korunur. Yeşil çay ayrıca L-Teanin adı verilen bir amino asit deposudur. Bu amino asit sizi dinlendirirken, mikroplarla mücadele eden bileşiklerin üretimine de yardımcı olur.

narenciye

Papaya

Papaya C vitamini ile yüklü olan bir başka meyvedir. Ortalama büyüklükte bir meyveden günlük C vitamini ihtiyacınızın tamamını alabilirsiniz. Papayalarda ayrıca iltihap sökücü etkileri olan papain ismi verilen özel bir sindirim enzimi de bulunur. Papayalar, genel sağlığınız için faydalı olan potasyum, magnezyum ve folat gibi minareller konusunda da zengindir.

narenciye

Kivi

Papayada olduğu gibi, kivide de doğal olarak bolca folat, potasyum, K vitamini ve C vitamini de dahil olmak üzere bolca besin maddesi ile doludur. C vitaminini beyaz kan hücrelerini enfeksiyonlarla savaşmak için kullanan vücudumuz, kividen aldığı diğer besinler ile de vücudun geri kalan kısmının düzgün çalışmasını sağlar.

narenciye

Kümes Hayvanları

Hasta olup tavuk çorbası içtiğimizde kendimizi daha iyi hissetmemiz sadece plasebo etkisinde ibaret değil. Çorba, soğuk algınlığı belirtilerini iyileştirerek iltihaplanmanın yavaşlamasını sağlıyor. Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları, B-6 vitamini bakımından zengindir. B-6 vitamini, vücutta meydana gelen birçok kimyasal reaksiyonda önemli bir oyuncudur. Ayrıca sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için de çok önemli bir role sahiptir. Sadece eti değil, tavuk kemiklerinin kaynatılmasıyla elde edilen et suyu bağırsak iyileşmesi ve bağışıklığa yardımcı olan jelatin ve kondroitin gibi besin maddelerini de içerir.

narenciye

Kabuklu Deniz Ürünleri

Kabuklu deniz hayvanları, bağışıklık sistemini güçlendirme ilk aklımıza gelenlerden biri olmasa da bazı kabuklu deniz ürünleri çinko madenidir diyebiliriz. Çinko ne yazık ki birçok vitamin ve mineral kadar dikkat çekmez ancak bağışıklık hücrelerimizin istediğimiz gibi çalışması için buna da ihtiyacı vardır. Çinko bakımında zengin kabuklu deniz ürünleri şunlardır: Midye, istiridye, yengeç, ıstakoz. Günlük tüketilmesi gereken çinko miktarı 11 mg. Çok fazlasını alırsanız bağışıklık sisteminize kötü etki edeceğini de hatırlatmakta fayda var.

narenciye

Bu yiyeceklerden sadece birini yemek, grip ve diğer enfeksiyonlarla savaşmanızda size pek yardımı olmayacaktır. En başında da söylediğimiz gibi düzenli uyku, doğru ve çeşitli yemek yemek sağlınız için en iyisidir.

 *Bu gıdaların hiçbirinin koronavirüse iyi geldiğine dair bilimsel bir araştırma yoktur.