
6 Şubat tarihinde İngiltere tahtındaki 70. yılını dolduran Kraliçe Elizabeth, ülkenin tahtta en uzun süre kalan hükümdarı olarak tarihe geçti. Kraliçe, Nisan ayında 96 yaşına girecek.
Kraliçenin Covid-19 testi 20 Şubat günü pozitif çıktı. Kraliçe, üç doz aşı olmuştu.
Bir hafta öncesinde oğlu Prens Charles’ın da koronavirüse yakalanması, kraliçenin hastalığı oğlundan kapmış olabileceğini düşündürüyor.
Kraliçenin sağlık durumuyla ilgili son aylarda pek çok iddia bulunuyor. Ekim ayında Londra’daki bir hastanede geceyi geçiren Kraliçe, halka açıklanmayan pek çok tahlil yaptırdı. Aynı ay Kraliçe Elizabeth doktorlarının tavsiyesi üzerine iki günlük İrlanda seyahatini iptal ederek dinlendi. Ardından Kasım ayında İskoçya’da gerçekleşen COP26 İklim Zirvesi’ne katılmaması hasta olduğuna dair söylentileri artırdı.
Kraliçe, 6 Şubat’ta tahttaki 70. yılına dair konuşmasında ölümünün ardından oğlu Prens Charles’ın görevi devralacağını ve eşi Camilla Parker Bowles’un ‘konsort kraliçe’ unvanını almasının uygun olduğunu söyledi. Bu, kraliçenin durumunun kötüye gittiği iddialarını kuvvetlendirdi.
Kraliçe Elizabeth’in Covid-19’a yakalanması üzerine Buckingham Sarayı hastalığın hafif semptomlarla, soğuk algınlığı gibi seyrettiğine ve çalışmalarına sarayda devam edeceğine dair açıklama yayınladı.
Kraliçenin çevrimiçi toplantılarını iptal etmesi akıllara o soruyu getirdi, Kraliçe Elizabeth yaşıyor mu?
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth 8 Eylül Perşembe hayatını kaybetti
Kraliçe Elizabeth'in ölümünden sonra olacaklar
Kraliçe Elizabeth öldüğünde oğlu Prens Charles farklı bir isim seçmediği takdirde tahta ‘Kral 3. Charles’ unvanıyla çıkacak. Kraliyet ailesi üyeleri tahta çıkarken farklı bir isim seçme şansına sahip oluyor. Prens Charles’ın büyük oğlu Cambridge Dükü Prens William’ın ise Wales Prensi unvanına sahip olacağı düşünülüyor.
The Guardian gazetesine göre İngiltere Başbakanı Liz Truss’a haberi kraliçenin özel kalemi Sir Christopher Geidt verecek.
‘Londra Köprüsü’ kod adı kullanılacak. Kamu görevlileri haberi telefonda vermek için ‘Londra Köprüsü düştü’ cümlesini kuracak.
İlk duyuru haber ajansı Press Association’a yapılacak. Ardından tüm dünya basınına aynı anda açıklanacak.
Yas kıyafetleri giymiş bir görevli Buckingham Sarayı’nın kapısına siyah çerçeveli bir kağıt ile duyuru asacak. Bayraklar yarıya indirilecek. Sarayın internet sitesi tek sayfaya düşecek, yalnızca siyah arka plan ile duyuru yazısı yer alacak.
Kraliçenin ölümünü 12 günlük bir yas dönemi izleyecek. Bu süre zarfında kraliçenin naaşı Buckingham Saray’ına götürülecek ve cenaze için hazırlıklar başlayacak. Cenaze sürecinden başpiskopos sorumlu olacak.
Cenaze günü Londra Borsası kapanacak. Cenaze Westminster'daki Aziz Peter Kilisesi’nde gerçekleşecek. Kraliçe, Westminster Sarayı’na gömülecek.
Kraliyet Ailesi’ne dair tüm merakını gidermek için Kraliyet Sırları’nı hemen izle,
#video_15716#
Tüm bölümler bu bağlantıda!